TU/e’ers koppelen gezondheidsapps met GameBus

If you are developing (or have developed) an app which could be connected to the GameBus infrastructure then please contactPieter Van Gorp.

Onderzoekers van TU/e-faculteit IE&IS gaan een app maken die bestaande gezondheidsgerelateerde apps aan elkaar koppelt: GameBus. Verschillende generaties familieleden kunnen met GameBus de competitie aangaan met andere families, via bestaande apps. Elk van de familieleden verzamelt punten met zijn eigen favoriete bezigheid, van e-tikkertje spelen tot kruiswoordpuzzels oplossen.

Elke generatie heeft zo zijn populaire tijdverdrijven, zo is de gedachte achter de GameBus. Kinderen spelen tikkertje, hun ouders maken een fietstocht en de grootouders lossen een puzzel op. Allemaal gezond voor lichaam en/of geest, maar die uiteenlopende hobby’s bevorderen het contact tussen de generaties niet.

De GameBus-app moet bijvoorbeeld de ‘play-units’van TU/e-spinoff Head Up Games, waarmee je e-tikkertje kunt doen, koppelen aan apps voor de smartphone die je bewegingen via gps vastleggen, en aan digitale varianten van denksporten die populair zijn bij ouderen. “We richten ons in eerste instantie op apps met een open application programming interface”, zegt projectleider dr. Pieter Van Gorp van de groep Information Systems van de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences (IE&IS). “Dat betekent dat we de data kunnen gebruiken zonder dat we hoeven samen te werken met de makers van de app.”

GameBus geeft je ook punten als je fysiek bij elkaar op bezoek gaat, vertelt Van Gorp. “Dat is het sociale aspect van gezondheid waar de geldschieter, EIT ICT Labs (onderdeel van het recent opgerichte European Institute of Technology, red.) nadruk op legt, naast de fysieke en cognitieve of mentale gezondheid.”

Het project, waarin wordt samengewerkt met het ICT-bedrijf Synergetics, zorginstelling ZuidZorg en diverse Italiaanse partners, gaat in januari van start. In de zomer moet er een functionerende app zijn voor Android-systemen. In eerste instantie wordt GameBus gekoppeld aan de genoemde Head Up Games, de gps-tracker Strava, en online Sudoku’s van griddlers.net.

De bedoeling is dat bijvoorbeeld thuiszorginstellingen -in dit project ZuidZorg- de ‘challenges’ gaan definiëren waarmee de gebruikers punten kunnen verdienen. Om enthousiasme te kweken, komt er ook een prijs voor de familie die de meeste punten behaald. “Dan moet je denken aan bijvoorbeeld een elektrische fiets”, zegt Van Gorp.

Ontwikkelaars van apps die relevant kunnen zijn voor GameBus kunnen zich melden bij Pieter Van Gorp.

(artikel overgenomen uit cursor)